Kommunfullmäktige 1 november

Idag höll den nyvalda kommunfullmäktige församlingen sitt första möte, det var mest formalia, en mängd val gjordes till kommunens olika nämnder och styrelser.
De tre som representerar sverigedemokraterna i kommunfullmäktige i Västerås är, Börje Brandhill, John Bergström samt Joakim Lövgren.
Mötet flöt på bra och majoritet/opposition gjorde upp om fördelning av platser i sedvanlig ordning, det blev en kort förvirring när John Bergström från sd ville nominera sig själv till valberedningen, det avslogs snabbt av nyvalda ordföranden Britt Sandström (S). Ledamöterna hade redan valts och handlar det om inadjungering så är det en fråga för valberedningen att ta ställning till.
Inte innan slutet av mötet blev det en hel del uppståndelse, när ledamöterna skulle väljas för Västmanlands kommuner och landsting (VKL) och det var dags för sd som har ett mandat, begärde Börje Brandhill ordet. Valberedningens förslag var John Bergström och det var enligt Brandhill inte förankrat i den sverigedemokratiska partigruppen. Britt Sandström eftrfrågade ett annat namn varpå han nominerade sig själv för sd:s räkning.
Eftersom att John, som var valberedningens förslag inte drar tillbaka sitt namn till förmån för  Börje, står person mot person, det blir då en sluten omröstning. Företrädarna för de mer etablerade partierna uttrycker att de kommer att avstå denna omröstning, men den ska ändå genomföras. Resultatet blir 58 röster som avstår, 2 röster på John Bergström och 1 röst på Börje Brandhill. Valberedningens förslag ligger således fast.

Alla andra nämnder och styrelser är utan sverigedemokratiskt inflytande. Däremot är fem sverigedemokrater representerade som nämndemän i Västmanlands tingsrätt. Redaktionen ber att få återkomma med namnuppgifter på dessa.

Vad drar jag för slutsats av detta första kommunfullmäktigemöte där Västerås för första gången hyser ett invalt främlingsfientligt parti? Egentligen inte mycket, de verkade vilsna i salen, vilket i sig inte är konstigt då de förmodligen saknar vana från demokratiskt valda församlingar sedan tidigare.
Sverigedemokraterna gick mycket till val på demokratifrågor utöver främlingsfientligheten, där kan jag tycka att man borde ha varit mer vass i argumentationen, försökt stå på sig och förändra. Kräva mer representation eller opponera sig mot de som valdes. Det gjorde man inte, man valde enhälligt tillsammans med resten av församlingen alla meningsmotståndare till olika poster, den enda striden tillkom när man ville tillsätta den enda plats de hade att tillsätta. Alltså interna stridigheter som såg offentlighetens ljus.

En av dessa herrar (Ja, sd representeras till 100% av män) är utesluten och politisk vilde, de andra har enligt uppgifter i VLT och vad som sågs ikväll någon form av meningskiljaktlighet. Det är med andra svårt att se att dessa tre ska kunna skapa något av politisk värde sinsemellan. Vi kunde även konstatera när motionerna som lästes upp i slutet inkom att ingen var från sd. Vi väntar spänt på att de ska börja prata politik.

FP

Kommentarer
Postat av: Anna-Karin

"Däremot är fem sverigedemokrater representerade som nämndemän i Västmanlands tingsrätt." Läskigt!

2010-11-02 @ 10:32:16
Postat av: Hanin

bra skrivet!



och riktigt bra initiativ!

2010-11-02 @ 11:07:33
Postat av: less

haha du är mindre kunnig ... läs på innan du öppnar käften

2010-11-14 @ 22:23:07

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0